Leve de migratie!

In Coronatijden voelt alles onwezenlijk aan. Alle zekerheden verdwijnen als sneeuw voor de zon, vaste waarden komen in de problemen en we moeten onszelf heruitvinden, creatief zijn....... en zie; zelfs het thema overbevolking staat ter discussie!

Groot was mijn verwondering toen ik vernam dat landen als Hongarije en Polen bonussen uitgeven om kinderen te maken. De Oost-Europese landen kampen met een laag geboortecijfer, veel lager dan bij ons, en dat is problematisch om het systeem in stand te houden. Gratis leningen voor numerieke gezinnen, extra kindergeld, gratis fertiliteitsprogramma's om rijpere vrouwen te motiveren alsnog zwanger te worden en kinderen te baren... Allemaal incentives om de vruchtbaarheidscijfers op te krikken.

Het brengt allemaal niet veel zoden aan de dijk. De prioriteit ligt verkeerd. Koppels die denken aan kinderen weten dat de uitdaging ligt in de combinatie tussen werk en gezin. Dit wil zeggen dat flexibele werkuren en toegankelijkheid en betaalbaarheid van kinderopvang een grote rol spelen hierin.

België bevindt zich in de middenmoot. Met 1,62 geboortes per vrouw zitten we echter niet dicht bij de vervangingsratio van 2,1 kinderen per vrouw.
Migratie zal dus nodig zijn om de arbeidsmarkt draaiende te houden. We spreken hier niet over extreme migratievolumes, maar werkende migranten zullen ons systeem moeten helpen dragen.

Conclusie: er bestaan geen wondermiddelen om het geboortecijfer omhoog te krijgen. De structuur en combinatie van wonen en werken moet flexibel zijn. 
Persoonlijk denk ik ook dat een ongecontroleerde stijging van de geboortes per land geen oplossing zou bieden. Onze resources geraken op en meer kinderen maken om de vorige generatie te steunen of onderhouden leidt enkel maar tot het einde van onze beschaving. De geschiedenis en hedendaagse structuur van de samenleving lopen hier hand in hand om het probleem proberen op te lossen.
    


Bronnen
Knack
geschiedenis: Reportage

Hans Rösling. (15 december 2014) Don't panic — Hans Rosling showing the facts about population. Geraadpleegd via https://www.youtube.com/watch?v=FACK2knC08E. Geraadpleegd op 1 juni 2020.

Reacties