Black lives matter

Hedendaagse spanningen

Enkele honderden mensen trokken maandag naar het Gentse Sint-Pietersplein om er te betogen naar aanleiding van de dood van de George Floyd in de Verenigde Staten. Dat meldt Het Laatste Nieuws. De stad Gent communiceerde maandagochtend dat de actie geen toelating kreeg, maar toch liet de politie begaan en werden er geen boetes uitgedeeld.

De tragische dood van de zwarte Amerikaan George Floyd zorgde voor heel wat opschudding in de Verenigde Staten. In tal van Amerikaanse steden werden betogingen georganiseerd onder de noemer van ‘Black Lives Matter’, een beweging die opkomt voor de rechten van zwarte mensen. Al snel kwam het bij die betogingen echter tot zware rellen, brandstichting, vernielingen en plunderingen

Waarom is dit ook in België zeer belangrijk om aandacht aan te geven? Het historische perspectief


Congo is 60 jaar onafhankelijk. Voor zijn boek 'Wit-zwart in zwart-wit' dook historicus Paul Van Damme in de koloniale fotografie, op zoek naar de verhoudingen tussen kolonialen en Congolezen. 10 veelzeggende beelden.
Lees hier een interview met Paul Van Damme.


Een zwart jongetje zit opgesloten in een vogelkooi en de twee blanke meisjes vinden het leuk. Het zwarte jongetje iets minder, lijkt me. Een doelbewuste vernedering? Ik denk het niet. Een onschuldig kinderspel? Het kan. Maar dat een (volwassen) fotograaf - vermoedelijk een van de ouders - hier geen graten in zag, typeert het koloniale denken. De foto symboliseert het zogenaamde normaal in die tijdsgeest. Daarom werd ze gekozen als beeld voor de cover. Het illustreert treffend de ondertitel 'Samen en toch apart'.
Wit-zwart in zwart-wit © Van de Meersche, Drie spelende kinderen, s.l., familiefoto, ca. 1955


Bronnenlijst:

Tom Lallemand. (2 juni 2020) ‘Verboden’ betoging Black Lives Matter in Gent lokt toch 500 betogers: geen boetes. Geraadpleegd via https://sceptr.net/2020/06/verboden-betoging-black-lives-matter-in-gent-lokt-toch-500-betogers-geen-boetes/. Geraadpleegd op 3 juni 2020.

Simon Demeulemeester. (21 mei 2020) In beeld: foute foto's van 'ons Congo'. Geraadpleegd via https://www.knack.be/nieuws/boeken/in-beeld-foute-foto-s-van-ons-congo/diaporama-normal-1601097.html. Geraadpleegd op 3 juni 2020.

Reacties

  1. Hey Maria,
    Fijn dat je hier ook aandacht aan besteed tussen de posts over corona. ;)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten